Chleb inaczej.
Składniki:
4 1/2 litra letniej wody, 18 litrów mąki, soli i kminu.
Sposób przygotowania:
Wypłukać dzieżę ciepłą wodą, wlać 4 1/2 litra wody letniej, wsypać sześć litrów mąki, mocno wybić łopatką, dosypać jeszcze półtora litra mąki, znowu mocno wybijać, aby gruzołków nie było, zasypać po wierzchu tę rozczynę mąką, obwiązać grubym płótnem, przykryć suknem i na noc w cieple postawić. Nazajutrz skoro ukwaśnieje, wsypać połowę pozostałej mąki i znowu wybijać mocno łopatką, osypać z wierzchu mąką, nakryć i znowu postawić, żeby podkwaśniało; skoro mąka na cieście popęka, wsypać garść soli, trochę kminu i pozostałą mąkę i miesić rękami aż do pulchności. Zagładzić, nakryć i postawić w cieple; jak podrośnie, robić bułki, ogładzając zimną wodą, kłaść na łopatę, oblewać wrzątkiem i wsadzić do pieca na pół godziny; potem wyjmować po jednej każdą bułkę, obmoczyć wrzątkiem i znowu wsadzić do pieca aż do upieczenia.
Wodę zimną, którą gładziły się bułki, wlać do dzieży, nakryć i zostawić do drugiego pieczywa, tym sposobem kwas zawsze będzie dobry. Dzieża powinna być trzymana w cieple.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 349-350.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!