Zupa z suszonych czernic.
Składniki:
2 1/4 litra świeżych lub 3 szklanki suszonych czernic, trochę cynamonu, 1 1/2 szklanki wina, 30 deka cukru, 2-3 goździków.
Sposób przygotowania:
2 1/4 litra świeżych czernic lub 3/4 litra suszonych zalać wodą, aby dobrze je objęła, ugotować, rozbić mocno, przecedzić, wlać 1 1/2 szklanki wina, wsypać 30 deka miałkiego cukru, trochę cynamonu, parę goździków, zagotować i wylać na grzanki.
Zamiast wina można tę zupę zaprawić 1 1/2 szklanką świeżej, kwaśnej śmietany.
Źródło:
W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 31.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!