Pączki inaczej.
Składniki:
20 deka masła, 10 żółtek, 50—65 gramów drożdży, 1 1/2 szklanki mleka, soli, 5—6 szklanek mąki, 1 szklanka konfitur, 3/4 kilo tłuszczu.
Sposób przygotowa:
Utrzeć na śmietanę 20 deka masła, wbijając pojedynczo dziesięć żółtek, wycierać mocno. Wlać drożdże, szklanki letniego mleka, posolić, wsypać wyrabiając ciągle tyle mąki, aby się ciasto dało rozwałkować na pączki i dać podrosnąć. Skoro się ciasto podniesie, rozwałkować, wyrzynać szklanką lub sporym kieliszkiem, nałożyć konfiturami, nakryć ciastem i kłaść na przetak. Nałożyć konfiturami bez soku, posmarować z brzegu jajem, nakryć drugą połową pączka i smażyć na rozpalonym tłuszczu pod pokrywą. Usmażone składać na sicie, wyłożonym bibułą, aby tłuszcz ociekł i osypać cukrem i cynamonem na wydaniu.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 225.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!