Pączki drożdżowe zaparzane

Pączki drożdżowe zaparzane.

Składniki:

1 1/2 szklanki mleka, lYs litra mąki, soli, 65 gramów drożdży w 3/4 szklanki mleka, 7 jaj, 1 kubek cukru, 1 kubek masła, 5—10 gorzkich migdałów, 1 szklanka konfitur, 3/4 kilo tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Półtora szklanką mleka zaparzyć trzy szklanki mąki; skoro zupełnie ostygnie, wlać drożdże, wybić mocno i dać podrosnąć. Skoro się ciasto podniesie, wlać siedem żółtek rozbitych do białości z kubkiem cukru oraz kubek sklarowanego masła, włożyć kilka utłuczonych gorzkich migdałów i tyle dosypać mąki, aby ciasto nie było gęstsze jak na delikatne suchareczki, włożyć pianę z mocno ubitych białek, wymieszać i jeszcze trochę dać podrosnąć. Posypać mąką stolnicę, rozciągnąć trochę ciasto rękami, położyć konfitur bez soku, zachylić drugą stroną ciasta, wycisnąć kielisz­kiem, ułożyć na przetaku i spuszczać do wrzącego tłuszczu po połowie z masłem. Smażyć na prędkim ogniu pod pokrywą.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 225.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply