Chrust z lejka

Na wydaniu osypać cukrem lub zalać sokiem.

Składniki:

5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, cynamonu, 4 jaja, 3/4 szklanki wina, 40 deka tłuszczu z masłem, 2—3 łyżki cukru do osypania.

Sposób przygotowania:

Pięć łyżek suchej przesianej mąki, trzy łyżki cukru, trochę cynamonu wymieszać z winem lub z mlekiem i czterema żółtkami na rzadkie, lejące się ciasto, gęstsze niż na naleśniki, włożyć pianę z czterech białek, wyr mieszać ostrożnie i spuszczać ciasto przez mały lejek na wrzące masło po połowie z sadłem do rondelka, w różnym kierunku, kręcąc prędko na różne strony, żeby się sformowało poplątane koło, a skoro z jednej stro­ny się zarumieni, przewrócić i podsmażyć drugą. Wybrać, składać na przetak wyłożony bibułą i postawić w ciepłym miejscu, aby było kruche i gorące.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 225-226.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply