Chrust żółtkowy doskonały
Składniki:
6 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki śmietanki, 2 1/2 szklanki mąki, 3/4 kilo tłuszczu z masłem. Cukru i cynamonu do osypania.
Sposób przygotowania:
Sześć żółtek utrzeć do białości z cukrem, wlać niepełne 3/4 szklanki śmietanki i dosypywać po trochu suchej i przesianej mąki, zarabiając ciasto jak na makaron; skoro się dobrze wymiesi, rozwałkować grubiej niż na makaron, pokrajać na pasy i kawałki, spleść każdy, jak zwykle się chrusty robią i smażyć na samym tłuszczu lub po połowie z roztopionym masłem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 226.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!