Chrust doskonały

Chrust żółtkowy doskonały

Składniki:

6 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki śmietanki, 2 1/2 szklanki mąki, 3/4 kilo tłuszczu z masłem. Cukru i cyna­monu do osypania.

Sposób przygotowania:

Sześć żółtek utrzeć do białości z cukrem, wlać niepełne 3/4 szklanki śmietanki i dosypywać po trochu suchej i przesianej mąki, zarabiając ciasto jak na makaron; skoro się dobrze wymiesi, rozwałkować grubiej niż na makaron, pokrajać na pasy i kawałki, spleść każdy, jak zwykle się chrusty robią i smażyć na samym tłuszczu lub po połowie z roztopio­nym masłem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 226.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply