Chrust migdałowy

Chrust migdałowy.

Składniki:

4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki migdałów słodkich, 10 ziarn migdałów gorzkich, 2 1/2—3 szklanki mąki, 3/4 kila tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Dwa całe jaja i dwa lub trzy żółtka, trzy lub cztery łyżki wody, cukru pół kubka i pół szklanki migdałów słodkich z gorzkimi utartych na miazgę ubijać na pianę w misie w jedną stronę; potem dodać mąki trzy szklanki do gęstości, rozwałkować na stolnicy do grubości tylca noża, po­krajać i smażyć na maśle po połowie z tłuszczem, potrząsając pokrywą, aby się ciasto w różne formy zgięło.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 226.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply