Chrust migdałowy.
Składniki:
4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki migdałów słodkich, 10 ziarn migdałów gorzkich, 2 1/2—3 szklanki mąki, 3/4 kila tłuszczu.
Sposób przygotowania:
Dwa całe jaja i dwa lub trzy żółtka, trzy lub cztery łyżki wody, cukru pół kubka i pół szklanki migdałów słodkich z gorzkimi utartych na miazgę ubijać na pianę w misie w jedną stronę; potem dodać mąki trzy szklanki do gęstości, rozwałkować na stolnicy do grubości tylca noża, pokrajać i smażyć na maśle po połowie z tłuszczem, potrząsając pokrywą, aby się ciasto w różne formy zgięło.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 226.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!