Krepie, czyli chrust na śmietance.
Składniki:
40 deka mąki, 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 2—3 łyżki masła, soli, 1/2 szklanki śmietanki, 3/4 kilo tłuszczu z masłem, cukru i cynamonu.
Sposób przygotowania:
40 deka białej przesianej mąki, 3/4 szklanki utłuczonego cukru, cztery jaja, parę łyżek roztopionego masła, trochę soli i śmietanki, zrobić na ciasto mniej tęgie niż na makaron. Rozwałkować płasko, krajać kółkiem na szerokie pasy, upleść według upodobania, usmażyć w gorącym maśle i wydać gorące i osypane cukrem z cynamonem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 226.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!