Krepie

Krepie, czyli chrust na śmietance.

Składniki:

40 deka mąki, 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 2—3 łyżki masła, soli, 1/2 szklanki śmietanki, 3/4 kilo tłuszczu z masłem, cukru i cynamonu.

Sposób przygotowania:

40 deka białej przesianej mąki, 3/4 szklanki utłuczonego cukru, cztery jaja, parę łyżek roztopionego masła, trochę soli i śmietanki, zrobić na ciasto mniej tęgie niż na makaron. Rozwałkować płasko, krajać kółkiem na szerokie pasy, upleść według upodobania, usmażyć w gorącym maśle i wydać gorące i osypane cukrem z cynamonem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 226.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply