Ciastka sprycowe.
Sposób przygotowania:
Dwie szklanki mleka, zagotować ze szklanką sklarowanego masła i wsypać do wrzątku, mieszając ciągle na ogniu, tyle suchej mąki, ile przyjmie i gładko da się wyrobić. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać to ciasto tak gorące, jak ręce wytrzymać mogą, dodając pojedynczo dziesięć jaj, które w ciepłej wodzie trzymane były i trochę soli. Czym dłużej to ciasto się wyrabia, tym lepsze. Oblać spryce wewnątrz masłem, włożyć ciasto i spuszczać do wrzątku różne wyciski, uwijając jeden na drugim, aby rozmaitą miały formę i smażyć na żółto polewając masłem, aby dostatecznie narosły. Po usmażeniu położyć na przetak wysłany bibułą i wydać osypane cukrem, a lepiej jeszcze oblane sokiem.
Wbijając jaja do ciasta, można włożyć trochę tłuczonego cukru i cytrynowej skórki.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 227.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!