Ciasteczka trójkątne z konfiturami.
Składniki:
2—2 1/2 szklanki mąki, 10 deka masła, szczypta soli, 5 jaj, 6 łyżek śmietany, 2 łyżki winą, 1/2—1 szklanka konfitur, 1/2 kilo tłuszczu z masłem, 2—3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
2—2 1/2 szklanki suchej przesianej mąki zarobić z 10 deka szczypanego masła, szczyptą soli, cukrem, dwoma jajami, trzema żółtkami, sześciu łyżkami śmietany i dwoma łyżkami wina na ciasto tak gęste, jak francuskie. Rozwałkować dwa lub trzy razy i zostawić na pół godziny przykryte, aby nie oschło. Potem podzielić i rozwałkować na dwa płatki, na jednym nasmarować jakie chcąc konfitury bez soku, nakryć drugim i wyrzynać trójkątne ciasteczka, nakłuć je widelcem i spuszczać do wrzącego masła, które można zmieszać po połowie z tłuszczem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 227.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!