Zupa orszadowa

Wydając do stołu oziębić i dawać do tej zupy ryż na sypko w wodzie ugotowany z cynamonem, cukrem i rodzenkami.

Składniki:

40 deka migdałów słodkich, 20 ziarn migdałów gorz­kich, trochę cynamonu do ryżu, 30 deka cukru, 1 szklanka ryżu, garść rodzenek.

Sposób przygotowania:
Wziąć 40 deka migdałów słodkich, 20 ziarn gorzkich, oparzyć, obrać z łuski, utłuc w moździerzu na miazgę, skrapiając wodą, aby oleju nie puściły. Wlać 2 1/4 litra wody wrzącej, pomieszać z masą i przecisnąć przez serwetę, potem przetłuc raz jeszcze miazgę, nalać trochę wody, wy­cisnąć i włożyć 20 deka cukru.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 32.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply