Chłodnik z wisien

Chłodnik z wisien.

Składniki:

2 1/4 litra wisien, 30 deka cukru, 1 1/2 szklanki czerwonego wina, trochę cynamonu, 2-3 goździki. Do tego biszkokciki.

Sposób przygotowania:

2 1/4 litra dojrzałych wisien, obranych z ogonków, utłuc z pestkami, wsypać trochę cynamonu, parę utłuczonych goździków i przełożyć to wszystko na parę godzin do glinianego naczynia; po czym wycisnąć przez serwetę, zaprawić 30 deka cukru, wlać 1/2 szklanki czerwonego wina, go­towanej i ostudzonej wody i wydać z biszkokcikami.

Można zamiast wina wlać 3/4 litra rzadkiej kwaśnej śmietany.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 32.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply