„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Ryż w kożuchu

/
Kosowska kuchnia jarska.

Gołąbki

/
Kosowska kuchnia jarska.

Żenicha kresowa

/
Nie jest to, jakby się wydawało, zwykła nalewka, jedna z wielu. Pełniła ona bowiem niezwykłą funkcję, będąc czymś w rodzaju ogłoszenia matrymonialnego.

Zupa z chorutem czyli gandżabur

/
Jest to niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, nawet dla bardzo wybrednych smakoszy.

Niezwykły ormiański chorut

/
Ten niezwykły dodatek do wielu potraw był specjalnością polskich Ormian na Kresach. Robiło się go w okresie letnim, bowiem głównym składnikiem chorutu jest zielona nać pietruszki. Do wykonania dobrego chorutu trzeba czasu i cierpliwości oraz bardzo świeżych składników.

Zupa gryczana

/
Zupa po ormiańsku

Cymes

/
Można podawać z ziemniakami albo kaszą gryczaną.

Racuchy chanukka

/
Wiele potraw kuchni żydowskiej łączy się z obchodzonymi przez ten naród uroczystościami różnych świąt. Mimo to sporo smakołyków, choć czasem w nieco zmienionej formie, przeniknęło również do kuchni kresowej. Jedną z nich są słodkie racuszki, zwane chanukkami (Chanuka to Święto Światła). Przygotowanie ich jest niezwykle proste. To bardzo smaczny, delikatny i wyśmienity deser; można go podać do kawy, herbaty albo nawet czekolady na gorąco.

Śledzie po żydowsku

/
Śledzie

Bułeczki z rodzynkami

/
Smakują nadzwyczajnie posmarowane masłem, popijane kawą, herbatą lub mlekiem.

Czybureki

/
Przysmaki tatarskie znacznie wzbogaciły kuchnię kresową, z biegiem lat stając się jej nieodłączną częścią. Jedną z takich potraw są, obok słynnych kołdunów, także czybureki (czyburki), kształtem przypominające płaskie pierogi. I choć wymagają sporo pracy, warto się pokusić o ich przyrządzenie, bowiem jest to jadło wyśmienite.

Bliny drożdżowe

/
Bliny są potrawą bardzo popularną nie tylko w Rosji, ale i na Kresach, choć przeważnie kojarzone są właśnie z kuchnią rosyjską. Zna ona kilka rodzajów blinów, różniących się dodatkami i rodzajem mąki (pszenna, gryczana, razowa lub mieszana). Tym razem wersja pszenna.

Zrazy po wołyńsku

/
Kuchnia wołyńska

Barszcz z fasolą

/
Barszcz jest tym lepszy, im bardziej gęsty, bowiem często występuje jako potrawa jednodaniowa.

Prawdziwy barszcz ukraiński

/
Barszcz ukraiński

Lwowskie gołąbki

/
Mniej znane w innych częściach kraju gołąbki z nietypowym raczej nadzieniem. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Lwowski barszcz z młodych warzyw

/
Barszcz po lwowsku

Rosół z zacierkami, tzw. żeniocha

/
Bardzo smakowita, sycąca odmiana zupy ziemniaczanej, lub - jak kto woli - rosołu z ziemniakami. Na Podkarpaciu, w rejonie Przemyśla-Jarosławia, gdzie wiele potraw było podobnych do tych ze Lwowa, nazywano ją "żeniochą"; od kluseczek "pożenionych" z rosołem i ziemniakami.

Napój z buraków

/
Napój idealny na gorące dni.

Kluski z grzybami

/
Mniej znana w innych częściach Polski ale bardzo smaczna odmiana klusek.

Barszcz chłopski

/
Smaki Podlasia

Kołduny litewskie

/
Najsławniejsza bez wątpienia wśród litewskich potraw, choć jej korzenie sięgają kuchni tatarskiej. Receptur na przyrządzenie kołdunów jest co najmniej kilkanaście, podobno każda najlepsza.

Zupa z chleba

/
Po litewsku.

Zrazy po staropolsku

/
Kiedy zrazy są już uduszone, wystarczy dolać śmietany.

Kiełbasa w sosie piwnym

/
W kuchni staropolskiej wielkim poważaniem cieszyły się potrawy z kiełbas. Przyrządzano je "na sucho" albo w rozmaitych sosach. Bodaj najprostsza w wykonaniu, ale i bardzo smacznym była kiełbasa w sosie piwnym, zwanym polskim.

Prawdziwie polski krupnik

/
Jest to zupa tak pożywna, że może zastąpić obiad dwudaniowy. Istnieje kilka wersji krupniku; każda równie smaczna. Podamy jedną z prostszych.