„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?
3 Komentarze
/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…
„Czyż Piłsudski to nie k**wa?”. W Winnicy neobanderowcy „poprawili” tablicę ku czci Piłsudskiego [+VIDEO/+FOTO]
Neobanderowcy z Czarnego Komitetu postanowili „poprawić”…
Kukiz: przypisywanie nam odpowiedzialności za Holokaust jest "etycznym Holokaustem"
Lider ruchu Kukiz'15 w ostrych słowach odniósł się do działań…
Żenicha kresowa
Nie jest to, jakby się wydawało, zwykła nalewka, jedna z wielu. Pełniła ona bowiem niezwykłą funkcję, będąc czymś w rodzaju ogłoszenia matrymonialnego.
Zupa z chorutem czyli gandżabur
Jest to niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, nawet dla bardzo wybrednych smakoszy.
Niezwykły ormiański chorut
Ten niezwykły dodatek do wielu potraw był specjalnością polskich Ormian na Kresach. Robiło się go w okresie letnim, bowiem głównym składnikiem chorutu jest zielona nać pietruszki. Do wykonania dobrego chorutu trzeba czasu i cierpliwości oraz bardzo świeżych składników.
Racuchy chanukka
Wiele potraw kuchni żydowskiej łączy się z obchodzonymi przez ten naród uroczystościami różnych świąt. Mimo to sporo smakołyków, choć czasem w nieco zmienionej formie, przeniknęło również do kuchni kresowej. Jedną z nich są słodkie racuszki, zwane chanukkami (Chanuka to Święto Światła). Przygotowanie ich jest niezwykle proste. To bardzo smaczny, delikatny i wyśmienity deser; można go podać do kawy, herbaty albo nawet czekolady na gorąco.
Bułeczki z rodzynkami
Smakują nadzwyczajnie posmarowane masłem, popijane kawą, herbatą lub mlekiem.
Czybureki
Przysmaki tatarskie znacznie wzbogaciły kuchnię kresową, z biegiem lat stając się jej nieodłączną częścią. Jedną z takich potraw są, obok słynnych kołdunów, także czybureki (czyburki), kształtem przypominające płaskie pierogi. I choć wymagają sporo pracy, warto się pokusić o ich przyrządzenie, bowiem jest to jadło wyśmienite.
Bliny drożdżowe
Bliny są potrawą bardzo popularną nie tylko w Rosji, ale i na Kresach, choć przeważnie kojarzone są właśnie z kuchnią rosyjską. Zna ona kilka rodzajów blinów, różniących się dodatkami i rodzajem mąki (pszenna, gryczana, razowa lub mieszana). Tym razem wersja pszenna.
Barszcz z fasolą
Barszcz jest tym lepszy, im bardziej gęsty, bowiem często występuje jako potrawa jednodaniowa.
Lwowskie gołąbki
Mniej znane w innych częściach kraju gołąbki z nietypowym raczej nadzieniem. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Rosół z zacierkami, tzw. żeniocha
Bardzo smakowita, sycąca odmiana zupy ziemniaczanej, lub - jak kto woli - rosołu z ziemniakami. Na Podkarpaciu, w rejonie Przemyśla-Jarosławia, gdzie wiele potraw było podobnych do tych ze Lwowa, nazywano ją "żeniochą"; od kluseczek "pożenionych" z rosołem i ziemniakami.
Kluski z grzybami
Mniej znana w innych częściach Polski ale bardzo smaczna odmiana klusek.
Kołduny litewskie
Najsławniejsza bez wątpienia wśród litewskich potraw, choć jej korzenie sięgają kuchni tatarskiej. Receptur na przyrządzenie kołdunów jest co najmniej kilkanaście, podobno każda najlepsza.
Kiełbasa w sosie piwnym
W kuchni staropolskiej wielkim poważaniem cieszyły się potrawy z kiełbas. Przyrządzano je "na sucho" albo w rozmaitych sosach. Bodaj najprostsza w wykonaniu, ale i bardzo smacznym była kiełbasa w sosie piwnym, zwanym polskim.
Prawdziwie polski krupnik
Jest to zupa tak pożywna, że może zastąpić obiad dwudaniowy. Istnieje kilka wersji krupniku; każda równie smaczna. Podamy jedną z prostszych.