Smakują nadzwyczajnie posmarowane masłem, popijane kawą, herbatą lub mlekiem.

Składniki:

80 dkg mąki pszennej, 8 dkg drożdży, ok. szklankę mleka, 10 dkg rodzynek, 5 dkg masła, 10 dkg cukru, 3 jajka, cukier waniliowy, sól.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wbić jajka, szczyptę posolić, wlać drożdże, dodać cukier i cukier waniliowy oraz ostudzone roztopione, masło. Wyrobić, dodając resztę mleka.

Namoczone w ciepłej wodzie i osuszone rodzynki “wytarzać” w mące i zmieszać delikatnie z ciastem. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Dłońmi nasmarowanymi olejem (oliwą) urywać kawałki ciasta, toczyć z nich krągłe bułeczki i kłaść je na blasze posmarowanej tłuszczem, zostawiając między nimi nieco wolnego miejsca (rosną!). Piec aż do chwili, gdy “złapią” mocno złoty kolor. Piekarnik musi być dobrze nagrzany.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply