Smakują nadzwyczajnie posmarowane masłem, popijane kawą, herbatą lub mlekiem.
Składniki:
80 dkg mąki pszennej, 8 dkg drożdży, ok. szklankę mleka, 10 dkg rodzynek, 5 dkg masła, 10 dkg cukru, 3 jajka, cukier waniliowy, sól.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wbić jajka, szczyptę posolić, wlać drożdże, dodać cukier i cukier waniliowy oraz ostudzone roztopione, masło. Wyrobić, dodając resztę mleka.
Namoczone w ciepłej wodzie i osuszone rodzynki “wytarzać” w mące i zmieszać delikatnie z ciastem. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Dłońmi nasmarowanymi olejem (oliwą) urywać kawałki ciasta, toczyć z nich krągłe bułeczki i kłaść je na blasze posmarowanej tłuszczem, zostawiając między nimi nieco wolnego miejsca (rosną!). Piec aż do chwili, gdy “złapią” mocno złoty kolor. Piekarnik musi być dobrze nagrzany.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!