„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Pierogi ze świeżej kapusty z serem

/
Składniki: Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, sól, pół szklanki…

Zupa z piwa

/
Składniki: 3 litry piwa, 3 szklanki śmietany, (4—6 żółtek),…

Barszcz ukraiński

/
Składniki 4 średnie buraki, 4 średnie ziemniaki, 2 średnie…

Śledzie po litewsku

/
Składniki 1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych…

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

/
Składniki 10 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, 1 pietruszka,…

Bigos myśliwski

/
Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, 3 kg kapusty białej, 70…

Pierogi białoruskie z mięsem

/
Składniki: Ciasto: 12 ziemniaków, 1/2 szklanki mąki, sól. Nadzienie:…

Żur podlaski

/
Składniki: 2 szklanki zakwasu, 2l wody, 50 dag kości, 10 dag…

Pączki lwowskie

/
Składniki: 50 dag mąki, 10 dag masła, 10 żółtek, 5 dag…

Pierogi ziemniaczane

/
Składniki: Ciasto: 1kg ziemniaków, 30 dag mąki, proszek do…

Sernik Lwowski

/
Składniki: 2 kg sera twarogowego, 25 dag masła, 300 ml miodu…

Bigos litewski

/
Składniki: 1 główka kapusty białej, 1kg kapusty kiszonej,…

Zupa dziadowska

/
Składniki: 2 litry wody, 15 dag kaszy jęczmiennej, perłowej,…

Sznycel cielęcy

/
Sznycel cielęcy

Kotlety z czosnkiem

/
kotlety z czosnkiem

Karp wigilijny w galarecie

/
Karp wigilijny w galarecie

Kulebiak z kapustą i grzybami

/
Świąteczny kulebiak z kapustą i grzybami

Karp w szarym sosie

/
Świąteczny karp w szarym sosie

Wigilijna zupa migdałowa

/
Wigilijna zupa migdałowa

Młode indyki z biszamelem

/
Młode indyki z biszamelem.

Indyk pieczony nadziewany

/
Indyk pieczony nadziewany.

Grzanki śledziowe na zimno na śniadanie

/
Grzanki śledziowe na zimno na śniadanie.

Szarpanina z ryby suszonej

/
Szarpanina z ryby suszonej.

Farsz z ryby z formy na parze

/
Farsz z ryby z formy na parze.

Wiśniak

/
Wiśniak.

Nalewka agrestowa

/
Nalewka agrestowa.

Nalewka wiśniowa

/
Nalewka ta najlepsza świeża i dłużej nad kilka miesięcy przecho­wywać się nie da.

Wodzianka z jagód i owoców

/
Białoruski sposób robienia wodzianki z różnych jagód i owoców.

Kwas chlebowy

/
Kwas z chleba.

Kwas ruski

/
Kwas ruski.

Cydr

/
Cydr.

Kwas miodowy

/
Wyborny kwas miodowy.

Miód maliniak

/
Miód maliniak. Takim sposobem robi się i miód wiśniak.

Miód pitny

/
Sposób warzenia miodu pitnego.

Grzybek tłusty

/
Grzybek tłusty.

Grzybek litewski

/
Grzybek litewski.

Jaja po trębacku

/
Jaja po trębacku.

Jaja gęsie pieczone

/
Jaja gęsie pieczone.

Perduty na maślnym ostrym sosie

/
Perduty na maślnym ostrym sosie.

Pyzy z szynką

/
Pyzy z szynką.

Pyzy na parze lub z pieca

/
Pyzy na parze lub z pieca.

Pyzy na parze

/
Pyzy na parze.

Gryczane bliny postne wyborne

/
Gryczane bliny postne wyborne.

Bliny z mąki gryczanej

/
Bliny z mąki gryczanej na jajach.

Bliny ruskie

/
Zamiast gryczanej, można do blinów użyć pszennej mąki do zamieszania, lecz gryczane bliny, są pulchniejsze i strawniejsze.

Oładki

/
Oładki.

Pączki z jabłek

/
Pączki z jabłek.

Pączki zaparzane bez drożdży

/
Pączki zaparzane bez drożdży.

Ciasteczka trójkątne z konfiturami

/
Ciasteczka trójkątne z konfiturami.

Ciastka sprycowe

/
Ciastka sprycowe.

Krepie

/
Krepie, czyli chrust na śmietance.