Pierogi białoruskie z mięsem

Składniki:
Ciasto: 12 ziemniaków, 1/2 szklanki mąki, sól.
Nadzienie: 25 dag wołowiny, 2 cebule, 1 łyżka stołowa masła.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę podsmażyć na maśle. Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać cebuli i posolić. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć, dodać mąki oraz soli, wymieszać i uformować placuszki. Zawinąć farsz w placuszki, nadając im owalny kształt. Pierożki usmażyć w dużej ilości tłuszczu i podać na gorąco
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s. 73
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply