Śledzie po litewsku

Składniki
1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych grzybów. 4 cebule, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki oleju, pieprz, 10 dag kiszonych ogórków.
Sposób przyrządzenia
Grzyby namoczyć na noc, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w wodzie, w której się namoczyły. Filety śledziowe namoczyć przez 2 godziny często zmieniając wodę. Pokroić w dzwonka. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać grzyby razem z wywarem. Dusić przez chwilę, doprawić pieprzem i schłodzić. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.180
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply