Szarpanina z ryby suszonej.

Składniki:

1 1/2 kilo ryby suszonej, 1 łyżka masła, 2 łyżki sucharka, 2—3 łyżki śmietany, 1/2 cebuli.

Sposób przygotowania:

Wybić mocno drewnianym obuszkiem suszoną większą rybę, jako to: szczupaka, leszcza itp. Poszarpać ją na kawałki, skórę, jeżeli słona, wy­moczyć i ugotować w wodzie na pół miękko. Rozpuścić łyżkę masła, wło­żyć szarpaninę, posypać sucharkiem, wymieszać i dusić; pod koniec wło­żyć parę łyżek śmietany, wysadzić ją i wydać osypaną sucharkiem.

Można tu użyć trochę w maśle podsmażonej cebuli dla odmiany.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 140.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply