Szarpanina z ryby suszonej.
Składniki:
1 1/2 kilo ryby suszonej, 1 łyżka masła, 2 łyżki sucharka, 2—3 łyżki śmietany, 1/2 cebuli.
Sposób przygotowania:
Wybić mocno drewnianym obuszkiem suszoną większą rybę, jako to: szczupaka, leszcza itp. Poszarpać ją na kawałki, skórę, jeżeli słona, wymoczyć i ugotować w wodzie na pół miękko. Rozpuścić łyżkę masła, włożyć szarpaninę, posypać sucharkiem, wymieszać i dusić; pod koniec włożyć parę łyżek śmietany, wysadzić ją i wydać osypaną sucharkiem.
Można tu użyć trochę w maśle podsmażonej cebuli dla odmiany.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 140.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!