Grzanki śledziowe na zimno na śniadanie.

Składniki:

2 łyżki oliwy, 1 łyżka su­chej musztardy, 6 żółtek, 3 śledzie, 1 łyżka kaparów, 1 bułka francuska, 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:
Dwie łyżki oliwy, łyżkę suchej musztardy, sześć twardo ugotowanych żółtek mocno rozetrzeć. Trzy wymoczone i oczyszczone śledzie pokrajać w plasterki, mleczka usiekać z kaparami, zmieszać z oliwną masą, po­smarować tym podsmażone grzanki z bułki i ułożyć na nich na ukos po­krajane śledzie lub sardele.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 141.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply