Sardelowe czy śledziowe masło na śniadanie.

Składniki:

2—3 śledzie, 1 łyżka masła, 3—4 ziarna pieprzu angielskiego.

Sposób przygotowania:

Wymoczyć parę śledzi lub opłukać tylko sardele, wyjąć ości, obciąć głowy i utłuc w moździerzu na miazgę. Włożyć kawałek niesionego (naj­lepiej świeżego) masła, utłuc to razem ze śledziową masą w moździerzu i przefasować przez sito, aby plewy na nim zostały. Postawić dla stężenia na zimnie, pokrajać w płaskie kawałki i podać na śniadanie.

Z sardelów nie wybierać ości, tylko odjąć głowy, wypłukać, wycisnąć z wody i postąpić dalej jak ze śledziem. Ze śledzi należy zdjąć skórkę przed utłuczeniem.

Tak do tego jak do następnego masła można dodać parę ziarn pieprzu angielskiego dla aromatu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 142.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply