Sardelowe czy śledziowe masło na śniadanie.
Składniki:
2—3 śledzie, 1 łyżka masła, 3—4 ziarna pieprzu angielskiego.
Sposób przygotowania:
Wymoczyć parę śledzi lub opłukać tylko sardele, wyjąć ości, obciąć głowy i utłuc w moździerzu na miazgę. Włożyć kawałek niesionego (najlepiej świeżego) masła, utłuc to razem ze śledziową masą w moździerzu i przefasować przez sito, aby plewy na nim zostały. Postawić dla stężenia na zimnie, pokrajać w płaskie kawałki i podać na śniadanie.
Z sardelów nie wybierać ości, tylko odjąć głowy, wypłukać, wycisnąć z wody i postąpić dalej jak ze śledziem. Ze śledzi należy zdjąć skórkę przed utłuczeniem.
Tak do tego jak do następnego masła można dodać parę ziarn pieprzu angielskiego dla aromatu.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 142.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!