Sznycel cielęcySkładniki:
40 dag cielęciny bez kości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 szklanka śmietany 18%, natka pietruszki, 1/2 szklanki mąki, łyżka masła, tłuszcz, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułki tartej, śmietany, posiekanej natki pietruszki i roztopionego masła, doprawić. Uformować sznycle, oprószyć mąką, kłaść na rozgrzany na patelni olej, zrumienić z obu stron, zalać śmietaną i dusić kilka minut na małym ogniu
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s. 127
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!