Pączki lwowskie

Składniki:
50 dag mąki, 10 dag masła, 10 żółtek, 5 dag drożdży, 3-4 łyżki miodu naturalnego, 1/2 szklanki śmietanki kremowej, 20 dag czekolady, 1/4 szklanki likieru pomarańczowego, tłuszcz, sól.
Sposób przyrządzenia:
Masło połączyć z żółtkami, drożdżami i miodem, dodać mąki, dokładnie wyrobić, wymieszać z ubitą śmietaną i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić. Formować kule o masie ok. dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzać tłuszcz, wkładać pączki, tak aby swobodnie pływały. Usmażone pączki wyjąć, osączyć na bibule i polać roztopioną czekoladą wymieszaną z likierem.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s. 224
1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply