Pączki z jabłek

Pączki z jabłek.

Składniki:

20 jabłek, 1—1 1/2 szklanki konfitur, 4—5 jaj, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 40 deka tłuszczu z masłem. Do tego cukier z cynamonem, sok lub szodo.

Sposób przygotowania:

Obrać dwadzieścia lub więcej winnych jabłek miernej wielkości, wydrążyć z jednej strony dla wydobycia ziarnek i nakładać w te wydrąże­nia jakich konfitur bez soku. Rozbić kilka żółtek z cukrem i mąką, zmie­szać z ubitą pianą i maczać w to jabłka, tak aby ciasto zupełnie je obla­ło. Rozpuścić obficie samego masła lub po połowie ze świeżym wieprzowym tłuszczem, jak się zwykle robi na pączki, rzucać jabłka do rozpalo­nego tłuszczu, nakryć i smażyć do rumianego koloru. Skoro będą gotowe, wyjmować durszlakową łyżką na półmisek, osypać cukrem z cynamonem i zalać sokiem lub szodem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 227-228.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply