Pączki z jabłek.
Składniki:
20 jabłek, 1—1 1/2 szklanki konfitur, 4—5 jaj, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 40 deka tłuszczu z masłem. Do tego cukier z cynamonem, sok lub szodo.
Sposób przygotowania:
Obrać dwadzieścia lub więcej winnych jabłek miernej wielkości, wydrążyć z jednej strony dla wydobycia ziarnek i nakładać w te wydrążenia jakich konfitur bez soku. Rozbić kilka żółtek z cukrem i mąką, zmieszać z ubitą pianą i maczać w to jabłka, tak aby ciasto zupełnie je oblało. Rozpuścić obficie samego masła lub po połowie ze świeżym wieprzowym tłuszczem, jak się zwykle robi na pączki, rzucać jabłka do rozpalonego tłuszczu, nakryć i smażyć do rumianego koloru. Skoro będą gotowe, wyjmować durszlakową łyżką na półmisek, osypać cukrem z cynamonem i zalać sokiem lub szodem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 227-228.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!