Jaja po trębacku

Jaja po trębacku.

Składniki:

Jaja po trębacku. 1 1/2 szklanki czerwonego wina, 2 cebule, pęczek trybulki, 2—3 liści bobkowych, 6—8 ziarn pieprzu angielskiego, 5—6 ziarn pieprzu prostego, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżka masła, 15—18 jaj.

Sposób przygotowania:

Półtory szklanki wina czerwonego zmieszać z 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do rondelka. Włożyć doń dwie cebule na cztery części rozkrajane, związany pęczek trybulki, parę liści bobkowych, kilka ziarn pieprzu an­gielskiego i prostego i zagotować to dobrze, aż cebula stanie się miękką. Wziąć 3/4 szklanki mąki, wymieszać ją rękami ze świeżym masłem i wpuścić do wina.

Mieć wrzącą wodę, wbijać do gotującej się ostrożnie, jak perduty, pojedynczo jaj kilkanaście; gdy się białka zetną, wybrać durszlakową łyżką na półmisek, ogarnirować cebulą ugotowaną w sosie, wyrzucić z niego pieprz, liść bobkowy i trybulkę i zalać gorącym sosem.

Można przed zalaniem sosem osypać jaja gałką muszkatołową.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 201.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply