Jaja po trębacku.
Składniki:
Jaja po trębacku. 1 1/2 szklanki czerwonego wina, 2 cebule, pęczek trybulki, 2—3 liści bobkowych, 6—8 ziarn pieprzu angielskiego, 5—6 ziarn pieprzu prostego, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżka masła, 15—18 jaj.
Sposób przygotowania:
Półtory szklanki wina czerwonego zmieszać z 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do rondelka. Włożyć doń dwie cebule na cztery części rozkrajane, związany pęczek trybulki, parę liści bobkowych, kilka ziarn pieprzu angielskiego i prostego i zagotować to dobrze, aż cebula stanie się miękką. Wziąć 3/4 szklanki mąki, wymieszać ją rękami ze świeżym masłem i wpuścić do wina.
Mieć wrzącą wodę, wbijać do gotującej się ostrożnie, jak perduty, pojedynczo jaj kilkanaście; gdy się białka zetną, wybrać durszlakową łyżką na półmisek, ogarnirować cebulą ugotowaną w sosie, wyrzucić z niego pieprz, liść bobkowy i trybulkę i zalać gorącym sosem.
Można przed zalaniem sosem osypać jaja gałką muszkatołową.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 201.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!