Grzybek litewski.
Składniki:
3 szklanki mleka, 6—7 jaj, 1 1/2 łyżki masła, 2 szklanki mąki, trochę soli.
Sposób przygotowania:
Wziąć trzy szklanki mleka, sześć lub siedem jaj, łyżkę topionego masła, rozbić to mocno, dosypać tyle mąki, aby masa była trochę gęstsza niż na naleśniki i mocno wyrobić. Do tego grzybka należy mieć dużą patelnię, wysmarować ją suto masłem, nalać dosyć płytko wyżej wymienionej masy i wstawić do pieca. Skoro się trochę z wierzchu zapiecze, położyć kilka kawałeczków masła i dopiekać.
Nb. Jeżeli tej masy za wiele na jedną patelnię, trzeba połowę piec na drugiej, bo płytko nalana lepiej się wypieka i podnosi z brzegu.
Proporcja na osiem osób.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 203.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!