Grzybek litewski

Grzybek litewski.

Składniki:

3 szklanki mleka, 6—7 jaj, 1 1/2 łyżki masła, 2 szklan­ki mąki, trochę soli.

Sposób przygotowania:

Wziąć trzy szklanki mleka, sześć lub siedem jaj, łyżkę topionego masła, rozbić to mocno, dosypać tyle mąki, aby masa była trochę gęstsza niż na naleśniki i mocno wyrobić. Do tego grzybka należy mieć dużą patelnię, wysmarować ją suto masłem, nalać dosyć płytko wyżej wymie­nionej masy i wstawić do pieca. Skoro się trochę z wierzchu zapiecze, położyć kilka kawałeczków masła i dopiekać.

Nb. Jeżeli tej masy za wiele na jedną patelnię, trzeba połowę piec na drugiej, bo płytko nalana lepiej się wypieka i podnosi z brzegu.

Proporcja na osiem osób.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 203.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply