Perduty na maślnym ostrym sosie

Perduty na maślnym ostrym sosie.


Składniki:

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, soli, 2—3 łyżki octu, 10—12 jaj, 1/4 cytryny, 3—4 kawałki cukru.

Sposób przygotowania:

Sos: rozpuścić sporą łyżkę masła, wrzucić łyżkę mąki do rozpalonego masła i podsmażyć, ciągle mieszając, potem zostawić do ostudzenia. Zagotować wodę z solą i parą łyżek octu w rondlu, bić ostrożnie jaja i wpuszczać nie z góry, lecz tuż ze skorupy do wody; skoro białko się zetnie po wierzchu, wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową na talerz; wlać tyle wody do podsmażonej mąki, aby sos był zawiesisty oraz trochę octu lub w talerzyki pokrajanej cytryny, trochę podpalonego cukru dla zarumienienia, podgotować i zalać perduty.

W dzień mięsny robić sos na bulionie.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 200.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply