Kotlety z czosnkiem

kotlety z czosnkiem

Składniki:
30 dag wołowiny, 70 dag wieprzowiny, 70 g białej bułki, 3 łyżki stołowe mleka lub wody, 3 łyżki stołowe tartej bułki, 2 ząbki czosnku ,2 łyżki stołowe tłuszczu , 1 szklanka sosu rumianego, sól.
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe i wieprzowe przekręcić przez maszynkę. Posolić, dodać namoczonej w mleku czerstwej bułki i po raz drugi przekręcić przez maszynkę. Dodać posiekanego czosnku, wszystko dokładnie wymieszać i uformować podłużne kotlety, po czym panierować je w tartej bułce i smażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gotowe kotlety podać z sosem rumianym.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.142
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply