Pierogi ziemniaczane

Składniki:
Ciasto: 1kg ziemniaków, 30 dag mąki, proszek do pieczenia, szklanka śmietany 30%, 3 jajka
Nadzienie: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 dag gotowanej wołowiny, 10 dag żółtego sera, 1/2 kostki masła, 4 łyżki rosołu, sól, pieprz, majeranek do masła
Sposób przyrządzenia:
Przygotować nadzienie. Cebulę usmażyć na maśle, dodać drobno pokrojonego czosnku. Wołowinę przekręcić przez maszynkę, dodać do cebuli i czosnku, połączyć ze startym serem i rosołem. Doprawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Dodać mąki, jajek, proszku do pieczenia i ubitej śmietany. Zagnieść. Doprawić. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać nadzienie, przykryć pozostałymi krążkami, zlepić brzegi, ułożyć na blasze wysmażonej tłuszczem i upiec w piekarniku.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.79
1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply