Farsz z ryby z formy na parze.

Składniki:

3/4 kilo szczupaka, soli, szczypta pieprzu, 1 1/4 łyżki masła, 1/2 bułki francuskiej, 2—-3 sucharki.

Sposób przygotowania:

3/4 kilo szczupaka lub lina obrać z ości, usiekać, posolić i trochę po­pieprzyć. Wrzucić do stępy lub kamiennego moździerza i tłuc, dokła­dając masła surowego i bułki, wymoczonej w mleku i wyciśniętej, uwa­żając, aby farsz był zupełnie wolny. W czasie tłuczenia próbować, spu­szczając gałeczkę farszu do wody wrzącej, jeżeli się rozłazi, dodać bułki, jeżeli za twardy, kawałek masła, skoro będzie pulchny i sypki, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej sucharkiem i gotować na parze.

Wykładając na półmisek, ułożyć około farszu zgrabnie pokrajaną podsmażoną rybę lub jaką uduszoną jarzynę, a nawet kartofelki i za­lać to białym, rzadkawym sosem zrobionym z mąki, masła, trochę smaku rybiego i soku z cytryny.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 139.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply