Farsz z ryby z formy na parze.
Składniki:
3/4 kilo szczupaka, soli, szczypta pieprzu, 1 1/4 łyżki masła, 1/2 bułki francuskiej, 2—-3 sucharki.
Sposób przygotowania:
3/4 kilo szczupaka lub lina obrać z ości, usiekać, posolić i trochę popieprzyć. Wrzucić do stępy lub kamiennego moździerza i tłuc, dokładając masła surowego i bułki, wymoczonej w mleku i wyciśniętej, uważając, aby farsz był zupełnie wolny. W czasie tłuczenia próbować, spuszczając gałeczkę farszu do wody wrzącej, jeżeli się rozłazi, dodać bułki, jeżeli za twardy, kawałek masła, skoro będzie pulchny i sypki, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej sucharkiem i gotować na parze.
Wykładając na półmisek, ułożyć około farszu zgrabnie pokrajaną podsmażoną rybę lub jaką uduszoną jarzynę, a nawet kartofelki i zalać to białym, rzadkawym sosem zrobionym z mąki, masła, trochę smaku rybiego i soku z cytryny.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 139.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!