Zrazy postne zawijane z ryby.

Składniki:

1 1/2—2 kilo ryby, soli, pieprzu, 1 ce­bula, 1—1 1/2 szklanki piwa. Do tego sos rumiany z cytryną.

Sposób przygotowania:

Małe, niepozorne szczupaki lub inną jaką rybę oczyścić, obrać z ości, usiekać, popieprzyć, posolić, włożyć upieczoną cebulę i utłuc w moździe­rzu. Rozwałkować tę masę na stolnicy na grubość palca i zwinąwszy, jak zwyczajnie zrazy, podlać piwem i dusić. Na wydaniu zalać sosem rumianym podmacerowanym mąką z oliwą i rozprowadzonym smakiem, wygo­towanym z rybich ości i z piwem. Można tu dodać trochę pokrajanej cytryny lub kaparów.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 139-140.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply