Zrazy postne zawijane z ryby.
Składniki:
1 1/2—2 kilo ryby, soli, pieprzu, 1 cebula, 1—1 1/2 szklanki piwa. Do tego sos rumiany z cytryną.
Sposób przygotowania:
Małe, niepozorne szczupaki lub inną jaką rybę oczyścić, obrać z ości, usiekać, popieprzyć, posolić, włożyć upieczoną cebulę i utłuc w moździerzu. Rozwałkować tę masę na stolnicy na grubość palca i zwinąwszy, jak zwyczajnie zrazy, podlać piwem i dusić. Na wydaniu zalać sosem rumianym podmacerowanym mąką z oliwą i rozprowadzonym smakiem, wygotowanym z rybich ości i z piwem. Można tu dodać trochę pokrajanej cytryny lub kaparów.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 139-140.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!