Bardzo smakowita, sycąca odmiana zupy ziemniaczanej, lub – jak kto woli – rosołu z ziemniakami. Na Podkarpaciu, w rejonie Przemyśla-Jarosławia, gdzie wiele potraw było podobnych do tych ze Lwowa, nazywano ją “żeniochą”; od kluseczek “pożenionych” z rosołem i ziemniakami.

Składniki:

2,5 l rosołu drobiowego, marchew, pietruszka, seler, ok. 1, 5 kg ziemniaków, 3 cebule, masło lub oliwa pod podsmażenia cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 2 szklanki mąki, 1 jajko, woda, sól, mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Ugotować rosół, zadrabiając go warzywami (marchew, pietruszka, seler, ew. por). Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do gotującego się rosołu.

Ugnieść z mąki, jaja i wody twarde ciasto. Urywać palcami małe kluseczki lub – co wygodniejsze – ścierać kulę ciasta na dużych otworach tarki – i wrzucać do gotującego się rosołu. Kiedy wypłyną, gotować jeszcze przez 2-3 min. Pod koniec dodać przysmażoną na złoto cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić, posypać pieprzem, ewentualnie dosolić.

oprac. Zuzanna Śliwa

1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply