Miszkulancja

Zupa postna z jarzynami, miszkulancją zwana.

Składniki:

3 marchwi, 1 pietrusz­ka, 1 pora, 1—2 cebul, 1 szklanka białej fasoli, 1/2 kapusty, 3—4 suszonych borowików, 3/4 litra kartofli, 1/2 brukwi, soli w miarę.

Sposób przygotowania:

Ugotować smak z włoszczyzny z solą i kilku suchymi borowikami, prze­cedzić, włożyć doń pokrajanych kartofli i białej fasoli, pokrajanej march­wi, brukwi, kapusty białej lub włoskiej, na kilka części pokrajanej, uwa­żając, aby te jarzyny wkładać pierwej, które potrzebują dłuższego goto­wania. Skoro będą miękkie, wydać.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 29.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply