Zupa postna z jarzynami, miszkulancją zwana.
Składniki:
3 marchwi, 1 pietruszka, 1 pora, 1—2 cebul, 1 szklanka białej fasoli, 1/2 kapusty, 3—4 suszonych borowików, 3/4 litra kartofli, 1/2 brukwi, soli w miarę.
Sposób przygotowania:
Ugotować smak z włoszczyzny z solą i kilku suchymi borowikami, przecedzić, włożyć doń pokrajanych kartofli i białej fasoli, pokrajanej marchwi, brukwi, kapusty białej lub włoskiej, na kilka części pokrajanej, uważając, aby te jarzyny wkładać pierwej, które potrzebują dłuższego gotowania. Skoro będą miękkie, wydać.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 29.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!