Zupa z grzybów maślna lub postna

Zupa z grzybów maślna lub postna.

Składniki:

10-12 grzybów, soli, 1-1 1/2 szklanki śmietany, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 pora, 1-2 cebul, 1/2 selera, kilka ziarn pieprzu angielskiego 2-3 liści bobkowych. Można dodać rosołu bu­rakowego.

Sposób przygotowania:

Kilkanaście pięknych, dużych, ususzonych borowików wypłukać, nasta­wić w garnku z rozmaitą włoszczyzną, parą cebul, marchwi, kilku ziarn­kami pieprzu angielskiego i liścia bobkowego i zalawszy wodą gotować to wszystko, aż grzyby będą miękkie. Skoro przestygnie, przecedzić przez si­to do wazy, gdzie powinny być posiekany koper czy pietruszka zielona. Do tej zupy kładą się kluski zaparzane albo makaron włoski-lub kaszka, gęsta z drobnych krupek w kostki krajana. Można tę zupę dawać i bez masła; ale trzeba dodać do niej ugotowanych kalafiorów lub pokrajanych, szparagów. Dla odmiany robi się ją także i kwaskowatą: dolać do smaku z grzybów burakowego rosołu, a na wydaniu zabielić suto śmietaną, Do tej ostatniej zupy farsz z ryby, grzyby poszatkowane w paski lub pierożka podsmażone grzybowe są najwłaściwsze.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 27.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply