Rosół z ryby z farszem.
Składniki:
1 1/4 kilo ryby drobnej, soli, 2-3 cebul, 1 marchew, 10-12 ziarn pieprzu angielskiego, 1 pietruszka, 1 selera, 1 por, parę liści bobkowych; można też 1 1/2 szklanki śmietany. Na farsz 40 deka ryby, 1 łyżka masła, 13 gram mąki, 1/2 bułki francuskiej, 1/3 część szklanki mleka, 1 cebula, trochę pieprzu.
Sposób przygotowania:
Nastawić smak z rozmaitej włoszczyzny, wrzucić kwartę jażgarzy, karasi lub innej drobnej rybki, ugotować i przecedzić. Zrobić farsz ze szczupaka lub innej większej ryby, ugotować, pokrajać w talerzyki, wsypać do wazy z posiekaną zieloną pietruszką lub koprem i zalać smakiem zgotowanym. Chcąc tę zupę mieć kwaskowatą, zabielić 1 1/2 szklanką śmietany.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 27.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!