Zupa “nic po nim”

Zupa z mleka z pianką pod nazwą “nic po nim”Składniki:
2 litry mleka, 8 jaj, 20 deka cukru, trochę wanilii lub cynamonu.

Sposób przygotowania:
Na dwa litry świeżego, tłustego mleka osiem żółtek rozbitych do białości z miałkim cukrem. Postawić na ogniu ciągle mieszając, niech się ogrzewa, gęstnieje, lecz nie zagotowywa, bo żółtka się zwarzą; gdy bę­dzie gorące, przecedzić i lać. do wazy, posypując cynamonem. Pianka z białek do tej zupy tak się robi: ubić kilka białek świeżych na pianę, wsypać kilka łyżek cukru, szczyptę cynamonu, wymieszać, nakładać po łyżce na blachę wysianą papierem i do pieca wstawić na trzy godziny, aby wyschły.. Gotowe wkładać do zupy na wydaniu. Tę samą zupę można dać na zimno.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 30.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply