Pączki przyjacielskie.
Składniki:
12 żółtek, 1 kubek cukru, 1 1/2 szklanki śmietanki, 1 1/2 litra mąki, 50-65 gramów drożdży, 3 łyżki masła, soli, 1-1 1/2 szklanki konfitur, 3/4 kilo tłuszczu do smażenia, cukru z cynamonem, 1 jajo.
Sposób przygotowania:
Dwanaście żółtek wybić do białości z kubkiem cukru i zmieszać z letnią śmietanką, wsypać 1 1/2 litra suchej mąki, rozbijając, aby gruzołków nie było. Włożyć drożdże, trzy łyżki stołowe sklarowanego masła, wybić dobrze łyżką, aż do pęcherzów i zostawić, aby ciasto podeszło; wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciskać szklanką niewielkie pączki i kłaść na przetak. Nałożyć konfiturami bez soku, posmarować z brzegu jajem, nakryć drugą połową pączka i smażyć na rozpalonym tłuszczu pod pokrywą. Usmażone składać na sicie, wyłożonym bibułą, aby tłuszcz ociekł i osypać cukrem i cynamonem na wydaniu.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 224-225.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!