Zupa zaciągana maślna

Zupa zaciągana maślna.

Składniki:

5-6 suszonych borowików, soli, 6-7 marchwi,

2 cebule, 1 łyżka mąki pszennej, 1 pietruszka, 1 pora, 1 łyżka masła, rosołu burakowego do smaku.

Sposób przygotowania:

Nastawić smak jak na buraczki, z dodaniem kilku borowików suszonych i włoszczyzny. Pokrajać drobno kilka marchwi, parę cebul, podsmażyć w maśle na miękko, dodać sporą łyżkę mąki i z nią znowu podsmażyć, na koniec rozprowadzić przecedzonym, uprzednio ugotowanym smakiem i zagotować.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 25.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply