„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Babka lwowska

/
Składniki: 30 dag mąki, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, szklanka…

Pstrąg we własnym smaku

/
Składniki: 1 1/2—2 kilo pstrąga, soli, octu, 1—2 cebu­le,…

Młode indyki z beszamelem

/
Składniki: 1 indyk, 10 dag słoniny, soli, 1 łyżka masła.…

Zupa rybacka

/
Składniki: 2 kg ryby, 30 dag żytniego czarnego chleba, 1 cebula,…

Gęś pieczona z jabłkami i polewą po litewsku

/
Składniki: 1 gęś, soli, 1/2 łyżki kminu, 2 cebule, kilkanaście…

Łosoś duszony

/
Składniki: 1 1/2—2 kg łososia, 10 dag masła, 1 szklanka…

Kapłon z sosem jałowcowym

/
Składniki: 1 kapłon, 1/2łyżki jałowca, 2 łyżki masła,…

Indyk pieczony nadziewany

/
Składniki: 1 indyk, 10 dag masła, soli. Na farsz: wątróbka…

Kury na pieczyste

/
kładniki: 2 kury, sól, 1 1/2 łyżki masła, 2 sucharki. Na…

Łosoś na pieczyste

/
Składniki: 1 1/2—2 kg łososia, 20 dag słoniny, soli, 1…

Pierogi leniwe smażone

/
Składniki: 1 kg sera białego, tłustego, 4 jajka, 8 dag mąki,…

Łosoś po lwowsku

/
Składniki: 1kg łososia, 30 dag filetów z łososia, 2 żółtka,…

Pierogi ze świeżej kapusty z serem

/
Składniki: Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, sól, pół szklanki…

Zupa z piwa

/
Składniki: 3 litry piwa, 3 szklanki śmietany, (4—6 żółtek),…

Barszcz ukraiński

/
Składniki 4 średnie buraki, 4 średnie ziemniaki, 2 średnie…

Śledzie po litewsku

/
Składniki 1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych…

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

/
Składniki 10 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, 1 pietruszka,…

Bigos myśliwski

/
Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, 3 kg kapusty białej, 70…

Pierogi białoruskie z mięsem

/
Składniki: Ciasto: 12 ziemniaków, 1/2 szklanki mąki, sól. Nadzienie:…

Żur podlaski

/
Składniki: 2 szklanki zakwasu, 2l wody, 50 dag kości, 10 dag…

Pączki lwowskie

/
Składniki: 50 dag mąki, 10 dag masła, 10 żółtek, 5 dag…

Pierogi ziemniaczane

/
Składniki: Ciasto: 1kg ziemniaków, 30 dag mąki, proszek do…

Sernik Lwowski

/
Składniki: 2 kg sera twarogowego, 25 dag masła, 300 ml miodu…

Bigos litewski

/
Składniki: 1 główka kapusty białej, 1kg kapusty kiszonej,…

Zupa dziadowska

/
Składniki: 2 litry wody, 15 dag kaszy jęczmiennej, perłowej,…

Sznycel cielęcy

/
Sznycel cielęcy

Kotlety z czosnkiem

/
kotlety z czosnkiem

Karp wigilijny w galarecie

/
Karp wigilijny w galarecie

Kulebiak z kapustą i grzybami

/
Świąteczny kulebiak z kapustą i grzybami

Karp w szarym sosie

/
Świąteczny karp w szarym sosie

Wigilijna zupa migdałowa

/
Wigilijna zupa migdałowa

Tort kartoflany z migdałami

/
Po upieczeniu ulukrować.

Pilaw turecki

/
Z tłustej baraniny, najlepiej od mostka.

Oranżada

/
Po ostudzeniu podaje się z lodem i kawałkiem pomarańczy.

Lemoniada

/
Zlać do butelek i używać ze świeżą wodą z lodem.

Ciasteczko prędkie

/
Coś słodkiego "na prędko".

Pierniki miodowe z pszennej mąki

/
Pierniki według litewskiej kucharki.

Sago na zimno

/
Proporcja na dwanaście osób.

Lody czekoladowe

/
Lody domowym sposobem.

Lody malinowe

/
W braku świeżych jagód można użyć konserw.

Bułki zaparzane

/
Bułki zaparzane bez jaj i masła

Sucharki na pianie inaczej

/
Upieczone rozrzynać prędko, skropić mlekiem, osypać cukrem i podsuszyć.

Pasztet wołyński z kurcząt

/
Podawać do tego sos mocny bulionowy z truflami lub pieczarkami.

Obwarzaneczki jabłeczne

/
Po wyjęciu z pieca trzymać w ciepłym i suchym miejscu.

Meryngi z kremem

/
Przełożyć pianką ubitą z gęstej, słodkiej śmietanki z cukrem i wanilią, a wydając ubrać konfiturami.

Śliwki suszone nadziane

/
Należy uważać, aby śliwek nie przesuszyć, co od zbyt gorącego pieca łatwo stać się może.

Gruszki na sucho z cukrem

/
Do przepisu użyć sapieżanki lub cukrówki.

Cytryny inaczej

/
Przygotuj cytryny według "litewskiej kucharki".

Brzoskwinie i morele

/
Brzoskwinie i morele.

Maliny kijowskim sposobem

/
Gdy maliny się wypełnią i będą błyszczały, znaczy, że są gotowe.

Babka zaparzana ukraińska

/
Babka zaparzana ukraińska.