Po upieczeniu ulukrować.Składniki:

1 kubek cukru, 12 jaj, 1 kubek migdałów słodkich, 15-20 gorzkich, trochę skórki cytrynowej, 1 1/2 szklanki mąki kartoflanej, 1/2 łyżki masła i sucharka.

Sposób przygotowania:
Kubek cukru wycierać z dwunastu żółtkami, wkładając je pojedyńczo, włożyć kubek drobno usiekanych migdałów słodkich, kilka gorzkich, trochę skórki cytrynowej, kubek mąki kartoflanej, wytrzeć mocno, włożyć pianę z dwunastu białek, wymieszać ostrożnie, wlać do formy tortowej wysmarowanej masłem i wstawić do niezbyt gorącego pieca. Po upieczeniu ulukrować.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 232-233
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply