Proporcja na dwanaście osób.Składniki:
1 1/2 szklanki sago, 1/2 butelki lekkiego białego wina, 20 deka cukru, 1 cytryna. Można dodać 1 kieliszek rumu i 4 pomarańcze.

Sposób przygotowania:

Do trzech litrów wrzącej wody wsypać 1 1/2 szklanki sago, wymieszać i gotować do przezroczystości. Zlać wodę, nalać pół butelki wina, wycisnąć sok z cytryny, włożyć 20 deka cukru otartego o wierzch cytryny, z której się sok wyciska, zagotować to wszystko do gęstości, włożyć do formy namoczonej w wodzie i osypanej cukrem i postawić na zimnie. Dla odmiany przed włożeniem do formy można wlać kieliszek rumu i przekładać sago rzędami rozebranych na cząstki pomarańcz. Zamiast wina można tu użyć soku wiśniowego i włożyć w czasie gotowania parę kawałków cynamonu., a na wydaniu oblać sokiem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 197.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply