„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Śledzie po litewsku

/
Składniki 1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych…

Żur podlaski

/
Składniki: 2 szklanki zakwasu, 2l wody, 50 dag kości, 10 dag…

Brzoskwinie i morele

/
Sposób przygotowania: Wziąć owoce na samym dojrzewaniu, nakłuć…

Pyzy z szynka

/
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów…

Łosoś pieczony z rusztu

/
Składniki: Łososia, soli, 2 łyżki masła, 3—4 sucharki.…

Nalewka wiśniowa

/
Sposób przygotowania: Wziąć 16 kilo wisien, utłuc z pestkami…

Zupa ze śliwek

/
Składniki: 1 1/2 litra śliwek, 20 deka cukru, 2-3 goździki,…

Maliny kijowskim sposobem

/
Składniki: 1 kg malin, 2 kg cukru, 2 1/4 szklanki wody. Sposób…

Tort kartoflany z migdałami

/
Składniki: 1 kubek cukru, 12 jaj, 1 kubek migdałów słodkich,…

Sznycel cielęcy

/
Składniki: 40 dag cielęciny bez kości, 1 jajko, 3 łyżki…

Miód pitny

/
Na trzy litry miodu patoki wziąć wody piętnaście litrów,…

Zupa z wiśni suszonych

/
Składniki: 80 deka suszonych wiśni, 1 szklanka wina, 20 deka…

Knedle z Wiśniami

/
Sposób przygotowania: Dużą łyżkę masła utrzeć na śmietanę,…

Kurczęta pieczone

/
Składniki: 4 kurczęta, soli, 2 1/2 spore łyżki masła, 8—40…

Zupa z poziomek

/
Składniki: 3 litry poziomek, 30 deka cukru, 1 szklanka wina,…

Sałatka z włoszczyzny

/
Sposób przygotowania: Włożyć do rondla parę sztuk selerów,…

Pączki doskonałe

/
Składniki: 2 1/4 litra suchej mąki pszennej, 2 szklanki letniego…

Ostrygi przypiekane na ruszcie

/
Świeże ostrygi mocno są zamknięte w skorupie, te zaś, które same się otwierają, nie są dobre.

Pierogi ukraińskie

/
Składniki: 1 lekkie cielęce i 1 wątróbka, 2 łyżki masła,…

Zupa z malin

/
Składniki: 3 litry malin, 1 1/2 litra śmie­tanki, 30 deka…

Kurczęta z agrestem na potrawkę

/
Składniki: 4 kurczęta, soli, 1—2 marchwie, 1 cebula, 1 pietruszka,…

Babka żółtkowa

/
kładniki: 6 szklanek żółtek, 2 duże szklanki cukru, trochę…

Chleb Inaczej

/
Sposób przygotowania: Wypłukać dzieżę ciepłą wodą, wlać…

Gruszki na sucho z cukrem

/
Sposób przygotowania: Sapieżanki lub cukrówki obrać ze skórki…

Pieczeń po huzarsku

/
Składniki: 70 dag mięsa wołowego na zrazy, 8 dag tartego chrzanu,…

Befsztyk wołowy

/
Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 2 cebule, łyżka oliwy,…

Szczupak z rusztu

/
Składniki: 1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 1 1/2 łyżki masła,…

Piław turecki

/
Składniki: 1 - 1 1/2 kg baraniny, 1/2 dag suchego bulionu, kilka…

Oranżada

/
Sposób przygotowania: Bierze się sześć pomarańcz i cztery…

Lemoniada

/
Coś na najbliższe ciepłe dni

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Gęś z kwaśną kapustą

/
Składniki: 1 gęś, soli, 1 litr kapusty, 25 deka słoniny,…

Łazanki z kapustą

/
Sposób przygotowania: Ugotować łazanki zwykłe czworograniaste,…

Babka zaparzana ukraińska

/
Składniki: 3 13/4 litra mąki, 3 szklanki mleka, 2 kopy żółtek,…

Śledź zapiekany inaczej

/
Składniki: 4—5 śledzi, 1 cebula, 1 1/2 szklanki śmie­tany,…

Gruszki na sucho z cukrem

/
Sposób przygotowania: Sapieżanki lub cukrówki obrać ze skórki…

Śliwki suszone nadziane

/
Sposób przygotowania: Śliwki węgierki lub katarynki rozerznąć…

Maliny kijowskim sposobem

/
Składniki: 1 kg malin, 2 kg cukru, 2 1/4 szklanki wody. Sposób…

kotlet białowieski

/
Składniki: 50 dag boczku, 1 łyżka stołowa mąki, ok 60 wieprzowiny…

Pączki zaparzane bez drożdży

/
Składniki: 1 szklanka masła, 2 szklanki mąki, 7—8 jaj, Va…

Nalewka agrestowa

/
Sposb pryzgotowania:Agrest dojrzały obrać na czysto i nasypać…

Wiśniak

/
Sposób przygotowania: Sześć litrów wyciśniętego z wisien…

Cytryny inaczej

/
Sposób przygotowania: Pokrajać cytryny w talerzyki, pestki…

Lody malinowe

/
coś dla ochłody na nadchodzące ciepłe dni

Lemoniada

/
Coś na nadchodzące ciepłe dni

Lody czekoladowe

/
Składniki: 1 1/2 litra śmietanki, 1/4 kg czekolady, 10 jaj,…

Miód maliniak

/
Przepis:Ile litrów soku malinowego bez wody, tyle litrów mio­du…

Miód pitny

/
Na trzy litry miodu patoki wziąć wody piętnaście litrów,…

Pasztet wołyński z kurcząt

/
Składniki: 1 1/4 kg mięsa wołowego, 80 dag łoju, 40 dag cielęciny,…

Pierniki miodowe z pszennej mąki

/
Składniki: 1 1/2 litra miodu, mąki w miarę, 3/4 szklanki spirytusu,…

Potrawka z kurcząt z pieczarkami

/
Składniki: 4 kurczęta, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 2…