Sposób przygotowania:
Śliwki węgierki lub katarynki rozerznąć wzdłuż z jednej strony i wyjąć pestki, na ich miejsce włożyć następujące nadzianie: usiekać drobno słodkie migdały, dużo skórki pomarańczowej, trochę tychże surówek śliwek, przesmażyć to wszystko na gęsto w ulepie z cukrem, z dodaniem na końcu cynamonu tłuczonego i trochę goździków. Po wystudzeniu tej masy nałożyć nią śliwki i suszyć w piecu lekko napalonym na blasze wysłanej słomą, co się powtarza tyle razy, aż zupełnie będą suche, lecz nie przesuszone, co od zbyt gorącego pieca łatwo stać się może.
Życzymy smacznego
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 335.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!