Śledź zapiekany inaczej

Składniki:

4—5 śledzi, 1 cebula, 1 1/2 szklanki śmie­tany, 4 żółtka, 1/4 szklanki sucharka, 1 łyżka masła, szczypta pieprzu, także kilka kartofli. Sos rumiany lub grzybowy.


Sposób przygotowania:

Wymoczyć dobrze cztery lub pięć śledzi, najlepiej w słodkim mleku, zdjąć skórkę, wybrać ości i usiekać. Włożyć trochę podsmażonej w maśle usiekanej cebuli, 1 1/2 szklanki śmietany, cztery żółtka i 1/4 szklanki su­charka, uważając, aby zbytecznie nie zagęścić. Wysmarować formę mas­łem, osypać sucharkiem, włożyć masę do formy, osypać pieprzem i wsta­wić do pieca niezbyt gorącego.

Dobrze jest mniej brać do tej siekanki sucharka, a natomiast włożyć kilka upieczonych lub ugotowanych roztartych kartofli.

Można tę siekankę dawać zalaną rumianym sosem z cytryną lub sosem grzybowym.

Życzymy smacznego

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 141.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply