Składniki:
4—5 śledzi, 1 cebula, 1 1/2 szklanki śmietany, 4 żółtka, 1/4 szklanki sucharka, 1 łyżka masła, szczypta pieprzu, także kilka kartofli. Sos rumiany lub grzybowy.
Sposób przygotowania:
Wymoczyć dobrze cztery lub pięć śledzi, najlepiej w słodkim mleku, zdjąć skórkę, wybrać ości i usiekać. Włożyć trochę podsmażonej w maśle usiekanej cebuli, 1 1/2 szklanki śmietany, cztery żółtka i 1/4 szklanki sucharka, uważając, aby zbytecznie nie zagęścić. Wysmarować formę masłem, osypać sucharkiem, włożyć masę do formy, osypać pieprzem i wstawić do pieca niezbyt gorącego.
Dobrze jest mniej brać do tej siekanki sucharka, a natomiast włożyć kilka upieczonych lub ugotowanych roztartych kartofli.
Można tę siekankę dawać zalaną rumianym sosem z cytryną lub sosem grzybowym.
Życzymy smacznego
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 141.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!