Pierogi ukraińskie

Składniki:

1 lekkie cielęce i 1 wątróbka, 2 łyżki masła, 2—3 cebule, gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki rodzenek drobnych, 1 łyżka cukru, soli, 2 jaja. Na ciasto: 1 1/2 litra mąki gryczanej, 3 szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:Wziąwszy lekkie cielęce z wątróbką zgotować na miękko, wybrać na przetak, aby wilgoć ściekła i pierwsze usiekać drobno, wątróbkę zaś ugotowaną utrzeć na tarce. Wziąć obficie masła świeżego, usmażyć w nim drobno usiekanej, upieczonej cebuli, włożyć płuca z wątróbką, dodać tar­tej gałki muszkatołowej, drobnych rodzenek, trochę cukru, soli w miarę, dwa jaja, wymieszać, nakładać do ciasta i piec na blasze, porobiwszy kształtne pierożki. Ciasto zaś tak się robi: wziąć do makotry 1 1/2 litra mąki gryczanej, wlać doń trzy szklanki gęstej, kwaśnej śmietany i trzeć wałkiem przynajmniej przez godzinę, aby się wyrobiła pulchna masa. Kłaść łyżką na blachę, na to farsz i przykrywać ciastem.

Życzymy smacznego

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 213.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply