Składniki:
3 litry poziomek, 30 deka cukru, 1 szklanka wina, 1 1/2 szklanki śmietany.
3 litry poziomek, 30 deka cukru, 1 szklanka wina, 1 1/2 szklanki śmietany.
Sposób przygotowania:
Przetrzeć trzy litry wybranych poziomek przez gęste sito, wsypać 30 deka miałkiego cukru, włożyć tyle rzadkiej kwaśnej śmietany, aby nią trochę zabielić, wlać szklankę wina, pięć lub sześć szklanek gotowanej wody, wymieszać i zagrzać mocno, lecz nie zagotować. Wydać z sucharkami lub gałeczkami z zaparzonego ciasta.
Takim sposobem robi się i zupa z malin.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 32.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!