Składniki:
1 kg malin, 2 kg cukru, 2 1/4 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Jedno kilo świeżych nieprzejrzałych malin ułożyć na płaskim półmisku jedną około drugiej, osypać suto drobnym cukrem i tak zostawić na kilka godzin na lodzie. Porąbać w kawałki 2 kilo cukru, włożyć do miedniczki, zalać 2 1/2 kilo twardej, źródlanej wody, usmażyć gęsty ulep i odstawić; skoro przez 5 minut trochę przestygnie, wrzucić maliny, strząść miedniczkę i postawić, aby się dobrze zasmażyły; potem znowu zdjąć, zszumować dnem łyżki, znowu postawić na ogień i to powtarzać kilka razy, póki maliny się nie wypełnią i nie będą błyszczały, co jest dowodem, że są gotowe.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 312.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!