kotlet białowieski

Składniki:
50 dag boczku, 1 łyżka stołowa mąki, ok 60 wieprzowiny od szynki, 2 łyżki mleka, 80 g zielonego groszku, pół cebuli, 2 jajka, 3 łyżki stopionego masła, sól.
Sposób przyrządzenia:
Boczek pokroić na kawałki. Rozbić. Przygotować farsz – wieprzowinę od szynki pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać przesmażonej cebuli, soli, mąki i zielonego groszku, wymieszać, usmażyć i rozprowadzić wywarem mięsnym, tak by powstała niezbyt gęsta masa. Farsz ułożyć na kawałki boczku, zwinąć, formując “kiełbaski” smarowanej jajkiem i panierować w tartej bułce. Przygotowane “kiełbaski” obsmażyć, wstawić do piekarnika i dopiec. Podawać ze smażonymi ziemniakami.
Życzymy smacznego!

Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.141-142

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply