„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Knedle z wiśniami

/
Sposób przygotowania: Dużą łyżkę masła utrzeć na śmietanę,…

Pączki zaparzane bez drożdży

/
Składniki: 1 szklanka masła, 2 szklanki mąki, 7—8 jaj, Va…

Miód pitny

/
Na trzy litry miodu patoki wziąć wody piętnaście litrów,…

Nalewka wiśniowa

/
Sposób przygotowania: Wziąć 16 kilo wisien, utłuc z pestkami…

Starodawna Prażucha z plastrami palcówki i okruchami gomółki

/
Chciałbym dzisiaj zaprezentować Państwu potrawę prawie zapomnianą,…

Oranżada

/
Sposób przygotowania: Bierze się sześć pomarańcz i cztery…

Lody czekoladowe

/
Składniki: 1 1/2 litra śmietanki, 1/4 kg czekolady, 10 jaj,…

Ostrygi przypiekane na ruszcie

/
Sposób przygotowania: Kilkanaście ostryg opłukać, rozszczepić…

Tort kartoflany z migdałami

/
Składniki: 1 kubek cukru, 12 jaj, 1 kubek migdałów słodkich,…

Kanapki nadziewane

/
Sposób przygotowania: Podłużne polskie bułki rozciąć wzdłuż,…

Befsztyk wołowy

/
Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 2 cebule, łyżka oliwy,…

Ciasteczka prędkie

/
Składniki: 30 deka masła, 4 jaja, 30 deka cukru, 1 cytryna,…

Nalewka agrestowa

/
Sposb pryzgotowania:Agrest dojrzały obrać na czysto i nasypać…

Melon na sałatę

/
Sposób przygotowania: Rozkroić nieprzejrzały melon, wyjąć…

Lody malinowe

/
kładniki: 1 1/2 litra malin, 1/2 kg cukru, 1 litr wody, sok…

Lemoniada

/
Sposób przygotowania: Z dwunastu dużych cytryn wycisnąć sok…

Zupa dziadowska

/
Składniki: 2 litry wody, 15 dag kaszy jęczmiennej, perłowej,…

Pomidory nadziewane jajami

/
Sposób przygotowania: Dwanaście średnich pomidorów obmyć…

Chleb inaczej

/
Sposób przygotowania: Wypłukać dzieżę ciepłą wodą, wlać…

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

/
Składniki 10 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, 1 pietruszka,…

Kotlety z orzechów

/
Sposób przygotowania: Utrzeć starannie ugotowane kartofle w…

Zupa z piwa

/
Składniki: 3 litry piwa, 3 szklanki śmietany, (4—6 żółtek),…

Sałatka z włoszczyzny

/
Sposób przygotowania: Włożyć do rondla parę sztuk selerów,…

Śledź zapiekany inaczej

/
Składniki: 4—5 śledzi, 1 cebula, 1 1/2 szklanki śmie­tany,…

Babka ukraińska zasparzana

/
Składniki: 3 13/4 litra mąki, 3 szklanki mleka, 2 kopy żółtek,…

Zupa z malin

/
Składniki: 3 litry malin, 1 1/2 litra śmie­tanki, 30 deka…

Miód maliniak

/
Przepis:Ile litrów soku malinowego bez wody, tyle litrów mio­du…

Łosoś na pieczyste

/
Składniki: 1 1/2—2 kg łososia, 20 dag słoniny, soli, 1…

Żur podlaski

/
Składniki: 2 szklanki zakwasu, 2l wody, 50 dag kości, 10 dag…

Gruszki na sucho z cukrem

/
Sposób przygotowania: Sapieżanki lub cukrówki obrać ze skórki…

Barszcz ukraiński

/
Składniki 4 średnie buraki, 4 średnie ziemniaki, 2 średnie…

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Szczupak z rusztu

/
Składniki: 1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 1 1/2 łyżki masła,…

Pstrąg we własnym smaku

/
Składniki: 1 1/2—2 kilo pstrąga, soli, octu, 1—2 cebu­le,…

Zupa ruska postna

/
Składniki: 1 1/4 - 1 1/2 kilo dużej ryby, 2-3 liści bobko­wych,…

Kwas chlebowy

/
Ususzyć w piecu 12 kilo chleba razowego, włożyć do ceberka…

Bigos myśliwski

/
Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, 3 kg kapusty białej, 70…

Sernik lwowski

/
Składniki: 2 kg sera twarogowego, 25 dag masła, 300 ml miodu…

Chłodnik

/
Składniki: Garść szczawiu i kop­ru, 1 szklanka usiekanej…

Wiśniak litewski

/
Sposób przygotowania: Sześć litrów wyciśniętego z wisien…

Karp w szarym sosie

/
Składniki 1 kg karpia, jarzyna bez kapusty, szklanka jasnego…

Kulebiak z kapustą i grzybami

/
Składniki Ciasto: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 15 dag masła,…

Karp wigilijny w galarecie

/
Składniki karp świeży (ok. 1,5-1,7 kg), 2 cebule, pietruszka,…

Wigilijna zupa migdałowa

/
Coś na zbliżające się święta!

Pieczeń po huzarsku

/
Składniki: 70 dag mięsa wołowego na zrazy, 8 dag tartego chrzanu,…

Gęś pieczona z jabłkami i polewą po litewsku

/
Składniki: 1 gęś, soli, 1/2 łyżki kminu, 2 cebule, kilkanaście…

Kwas miodowy

/
Wziąć 40 deka rodzenek, pięć cytryn pokra­janych w talerzyki,…

Kwas chlebowy

/
Ususzyć w piecu 12 kilo chleba razowego, włożyć do ceberka…

kwas ruski

/
Dziewięć litrów słodu jęczmiennego, dziewięć litrów żytniego,…

Cydr

/
Cztery kilo suszonych jabłek pokrajać drobno i włożyć do…

Kurczęta z groszkiem zielonym

/
Składniki: Kurczęta z groszkiem zielonym. 4 kurczęta, soli,…