Wigilijna zupa migdałowa

Coś na zbliżające się święta!Składniki:

1/2 szklanki ryżu, 20 dag słodkich migdałów, 2-3 migdały gorzkie, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, łyżka masła, garść rodzynek, szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Migdały sparzyć, obrać i zemleć. Rodzynki opłukać i osączyć. Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia i po dosypaniu migdałów i rodzynek gotować na małym ogniu przez 15 minut. Podawać z ryżem włożonym do wazy z zupą albo ptysiowym groszkiem. Tuż przed podaniem można zaprawić zupę surowym żółtkiem
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.230.
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply