Zupa ogórkowa bielona

Składniki:

1 1/4 kilo drobnej ryby, soli, 2-3 szklanek rosołu ogórkowego, 5-6 ogórków kwaszonych, 1-l 1/2 szklanki śmietany, 2 marchwi, 1-2 pietruszek, 2 cebule, 1 pora, 1 selera, 1 łyżka masła,

1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

Nastawić smak z różnej włoszczyzny i jakiejkolwiek drobnej ryby, jaźgarzy lub okoni, wlać rosołu ogórkowego i gotować półtory godziny. Pod­smażyć łyżkę mąki w roztopionym maśle, zaprawić tym zupę, przecedzić, zabielić śmietaną, włożyć pokrajanych, ugotowanych osobno kwaśnych ogórków i zagotować.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 25.

Reklama



0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz